IMPORTANȚA EDUCĂRII LIMBAJULUI LA VÂRSTA PREȘCOLARĂ

articol scris de Logoped Fabiola Maior

     Este foarte important să înţelegem ce este omul şi cum poate el să trăiască împreună şi în armonie cu ceilalţi.  Raportul individ-societate trebuie înţeles ca o relaţie reciprocă : fără societate, individul nu poate supravieţui, nu poate evolua ca fiinţă umană ; în acelaşi timp, nici o societate nu există decât prin indivizi. Societatea îi modelează pe oameni. La rândul lor, oamenii exercită influenţă continuă  asupra societăţii.  Individul, ca fenomen trecător, este o verigă în lanţul social continuu şi suportă permanent influenţa grupului, a societăţii din care face parte.

Fericirea noastră în viaţă depinde de multe ori de interacţiunile cu ceilalţi şi abilităţile de a coopera, pe care ni le dezvoltăm încă din copilărie, cu ajutorul părinţilor, cadelor didactice, a specialiștilor și al mediului în care trăim. Oamenii care au succes sunt aceia care au învăţat arta cooperării şi care înfruntă viaţa cu o atitudine optimistă, născută din curaj şi încredere în sine.  Comunicarea cu familia, cu copii  în spațiul de joacă sau grădiniță, integrarea socială poate fi afectată de tulburările de limbaj care apar la unii copii. Pe măsură ce copilul crește trebuie dezvoltat vocabularul activ al acestuia prin jocuri specifice vârstei, scopul acestora fiind dezvoltarea unei pronunții corecte a cuvintelor.  Influenţa factorilor familiali are un rol mai important în primii ani de viață deoarece familia e responsabilă de dezvoltarea  limbajului copilului până acesta va fi integrat în creșă, grădiniță sau școală.

În perioada preșcolară limbajul se dezvoltă rapid, datorită mediului social din care provine copilul dar cel mai important, limbajul cunoaște o dezvoltare deosebită în ceea ce privește mecanismele psihologice și neurofiziologice ale producerii lui.

Limbajul este setul de simboluri, semne sau cuvinte care sunt folosite în mod organizat  pentru a exprima idei și gânduri.

      Tulburarea de limbaj implică dificultatea în înțelegera sensului vorbirii, probleme de exprimare verbală, de articulare, probleme de fluență iar mai târziu apar probleme la înțelegerea mesajelor scrise.

    Părinții care observă la copil dificultăți de exprimare, probleme de pronunție sau întârziere în dezvoltarea limbajului, pot apela pentru o evaluare la logoped. Acesta va examina coeficientul de dezvoltare intelectuală și vârsta limbajului copilului, va observa dacă tulburarea de limbaj a apărul pe fond emoțional sau care sunt alte cauze responsabile cu apariția acestor tulburări. Este imperativ să se intervină cât mai repede cu terapiile pentru că, fără ajutor copilul poate stagna sau regresa în dezvoltarea intelectuală  și psihică.

    Având parte de o intervenție adecvată și de implicarea nemijlocită a părinților și a specialiștilor, copilul poate depăși situația de criză reușind să-și valorifice potențialul. Și ce altceva poate să-l bucure mai mult pe copilul însuși, pe un părinte sau pe un specialist decât să știe că a format un Om de succes?

Este evident că terapia logopedică în cabinet este terapia cea mai de dorit, dar în context pandemic, în situația în care avem distanțe mari de parcurs, atunci când ne bazăm pe un suport consistent din partea părintelui, când beneficiarul terapiei logopedice este cvasi-independent în utilizarea resurselor tehnologice, terapia logopedică online poate fi o soluție avantajoasă.

Bibliografie: 

Cucoş, Constantin, coordonator,( 1998), Psihopedagogie, ghid pentru examene de definitivat şi grade  didactice, Editura Polirom, Iaşi;

Lăscuș Elena(1995) Noțiuni de logopedie, Editura Genesis, Cluj Napoca

Măgurianu A. L. De la copii străzii la modelele alternative de educație. În :   

Materialele Conferinţei ştiinţifice internaţionale « Asistența Psihologică,Psihopedagogică și Socială ca factor al dezvoltării societății », Chișinău, 2011.

Piaget, Jean; Inhelder, Barbel,(1968), Psihologia copilului, E.D.P. Bucureşti

Popa, Ecaterina; Popa, Ioan; Toader, Mihaela Toader, Tiberiu,(1988),Teorii ale limbajului. Teorii ale învăţării – dezbaterea dintre Jean Piaget şi Naom Chomsky, Editura Politică, București

Distribuie articolul pe

Fii la curent cu ultimele noutăți

Abonează-te la newsletterul Voxi

Social Media

Cele mai citite articole

Categorii

Articole similare